Zgodba včerajšnjega dne

Dvakrat mesečno gostim na FB strani Koraki k Uspehu s Tatjano intervju s srčnim podjetnikom/podjetnico. Skupaj razglabljamo o uspehu, kaj njej/njemu pomeni uspeh.

In glej ga zlomka, že drugič zapovrstjo, je predvidena gostja tega dne zbolela. Prvič mi je uspelo nekako se zmenit in zamenjati napovedano gostjo z eno drugo, včeraj pa mi to ni uspelo.

Ti šment, kaj pa zdaj?

Ja, tudi to se nam v življenju in v podjetništvu dogodi. Da se kaj zalomi, da ne gre vse po načrtih. In ravno take priložnosti so odlična možnost za rast. Ja priznam, res ni najbolj enostavna in preprosta ali pa zabavna priložnost, vendar so ravno taki trenutki včasih potrebni, da naredimo tisti prepotrebni premik.

Lahko bi v takih primerih zganjali paniko in dramo, lahko pa se čisto preprosto vprašamo, kaj lahko naredimo s tem kar imamo.

Jaz sem imela telefon, internetno povezavo, facebook ter seveda, najpomembnejše – sebe. Torej imela sem v bistvu skoraj vse, kar bi imela sicer, sogovornika ki je nujno potreben za intervju seveda nisem imela,  torej intervjuja le nisem mogla narediti, lahko pa sem vseeno izkoristila tole priliko in iz tega nekaj naredila. In sem.

Ne pravim, da mi je bilo čisto enostavno, vendar sem vseeno naredila po mojih najboljših močeh. Marsikdo bi verjetno to veliko bolje speljal kot sem sama. Ampak, a veste kaj, že dolgo se ne več primerjam z drugimi. Ker enostavno nima smisla. In konec koncev, sem z izpeljanim zelo zadovoljna.

Predvsem pa sem zelo zadovoljna s tem, kako ob takih prilikah odreagiram. Včasih bi se smilila sama sebi in govorila, ja pa saj sem vedela, meni vedno gre vse narobe. Še posebno, ker je to bilo že drugič zapovrstjo.

In ker sedaj ne več tako reagiram, ja to je uspeh zame. Ker vem, da sem kot oseba in posledično kot podjetnik zrasla. Ker v bistvu so to res sadovi dela na sebi.

Ker sem se naučila sprejeti situacijo točno taka kot je. Se ne postaviti v vlogo žrtve, temveč v vlogo kreatorke. Kreatorke lastnega življenja.

Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev. Iz svetlih in temnih dni. Kako se bomo odzvali v enih in drugih situacijah, pa je odvisno od nas samih.

Če se nam kaj »slabega« zgodi, si lahko rečemo, ne, tega pa jaz ne zmorem. Lahko pa si v isti situaciji rečemo, to pa jaz zmorem in tudi bom naredil(a).

In vselej imamo prav. Ali rečemo, da ne zmorem, ali rečemo, da zmorem.

Zgodilo se bo natanko tako, kot si rečemo.

Dogodek v našem življenju, ki ni po naših načrtih, vselej označimo za nekaj slabega. Ampak, ali je res tako?

Ja, življenje je sestavljeno tudi iz padcev. Ko smo na tleh, imamo vselej dve možnosti, da se smilimo sami sebi in smo največje žrtve na svetu, ali pa se poberemo in se iz tega padca nekaj naučimo.

Seveda, to ni enostavno. Za to je potrebno kar nekaj energije.

Morda pa ravno to, kar sem včeraj povedala, je poslušal nekdo, ki so ga ravno te moje besede spodbudile, da naredi korak naprej, da se pobere in gre svojo pot naprej. Kdo ve?

Govorila pa sem o vztrajnosti, o tem, da ne smemo obupati. Tudi če nam ne rata vse iz prve. Bo pa morda naslednjič, ali pa še naslednjič.

A veste, da je Edison naredil več kot tisoč poizkusov in mu po enem letu truda še vedno ni imel nič uporabnega? Vendar mu to ni vzelo poguma – s poizkusi je nadaljeval in sestavil žarnico z ogleno nitko.

Vsakič, ko poizkus ni uspel si je rekel, zdaj vem, da to ne deluje, torej sem korak bliže uspehu. 😊

Včerajšnji fb live pa sem izkoristila tudi za to, da sem prisotne povabila na brezplačne mini treninge, ki bodo potekali naslednji teden na FB strani Koraki k Uspehu s Tatjano s skupnim naslovom COACH PODJETNIK- kako začeti. Torej če si coach, če si na primer trenerka javnega nastopanja, ali morda reiki mojster, pa se trenutno ne ukvarjaš sto procentov s tem, ker se bojiš, da se ne boš mogel s tem preživljati, ali pa si komaj s tem začel in se ti še malo zatika, ker še nimaš dovolj strank oz. dovolj prihodka. Naslednji teden bo posvečen torej tebi. Podala ti bom en kup koristnih praktičnih zadev, na preprost način, da jih lahko že takoj sprobaš v praksi. Če pa poznaš koga, ki bi mu ta informacija koristila, mu jo le posreduj.

P.S.

Vedno preden grem v živo, se za par trenutkov umirim. Parkrat globoko vdihnem in izdihnem ter izrečem prošnjo, naj gre vse tako, kot je prav. In včeraj sem si pred začetkom javljanja tudi vzela deset minut za kratko meditacijo. Ko pa sem po končanem javljanju vstala iz kavča, sem zagledala perešček, ki je na sliki. 😊

 

GDPR – joj groza, kaj pa zdaj?

Kamor koli pogledam, povsod naletim na te začetnice: GDPR. Nizajo se razne delavnice, okrogle mize, predavanja na to temo. Večinoma plačljiva seveda. Povsod ponujajo, da nam lahko oni vse uredijo, opozarjajo nas pred visokimi kaznimi. Lahko pa se se seveda udeležimo njihovega šolanja in si pridobimo certifikat.

Kar neka panika je zavladala. Menda smo tisti, ki te panike ne zaganjamo neresni in se ne zavedamo, kaj vse nam bo ta nov zakon prinesel in da nas kazen lahko ugonobi. 

Ja, se strinjam, kazen v višini do 4% globalnega letnega prometa v letu pred kršitvijo gotovo ni nekaj, kar ne bi vplivalo na moje poslovanje, ravno obratno. Ali pa kot nekateri strašijo, kazen v višini 20 milijonov???  Tako da, bom seveda naredila vse kar je (bo) zakonsko nujno potrebno, vendar čisto nič več kot to.

Svojo karierno pot, če lahko tako temu rečem, sem začela v še tistih hudo socialističnih časih, v TOZD-ih in OZD-ih. Za mlajšo generacijo – to so bili nazivi organizacij oziroma enot organizacij, kot sedaj na primer d.d. (delniška držba) ali d.o.o. (družba z omejeno odgovornostjo). Ja, in že takrat so bile stalno neke spremembe v načinih poslovanja, v zakonih, itd. Sicer je res, da jih ni bilo toliko kot sedaj, ko je dobesedno dnevno kakšna nova sprememba, ampak bile so. In ne boste verjeli, tudi takrat je vladala panika pred vsako spremembo. Tako kot sedaj. Samo spomnite se, kakšna panika je vladala pred uvedbo davčnih blagajn. Zdaj nam niso več čisto nič posebnega…

Večkrat povem, da že 25 let delam z različnimi podjetniki in različnimi podjetji. Zaposlena sem bila v tistih socialističnih podjetjih, pa potem v korporaciji, malih podjetjih. Ko sem imela svoj računovodski servis pa sem se srečevala res z najrazličnejšimi podjetji in podjetniki, pa tudi sedaj, kot mentorica in coachinja. In vedno in povsod so spremembe in vedno je pred spremembo rahla ali pa velika panika.

In kaj ima vse to moje razglabljanje zveze z novo uredbo, ki pravzaprav ni nova, ker je v veljavi že od leta 2016, le da se od 25.5. naprej uporablja.

No, s tem mojim pisanjem želim povedati samo to, da se še nobena juha ni pojedla tako vroča, kot se je skuhala. In da mi, ta mali, nikar panike! Veliko je še nedorečenih zadev in veliko zadev ni tako zelo groznih, kot zgleda na prvi pogled. Predvsem pa to, da se ni potrebno vsem certificirat ali pa najeti posebnega pooblaščenca za to.

Večina pa nas ima email bazo. In ja, tukaj pa je potrebno nekaj naredit. Obstoječi email bazi, pa bo potrebno poslati obrazec za soglasje, da so še lahko v naši email bazi. In tukaj se postavi prvo vprašanje: kako naj zgleda tale obrazec?

Najbolj hecno je to, da ni jasno predpisano – hmm, kako mi je to znano… Ne boste verjeli, ampak veliko zakonov je bilo sprejetih, in ni bilo jasno predpisano, kako naj se jih izvaja…

No, ker ni jasno predpisano, torej lahko naredimo sami tak obrazec, na katerem pa seveda mora biti jasno napisano, da se naš email prijatelj strinja s tem, da ga imamo še naprej v naši email bazi. Tega še nimam naumljenega, ko bom, vam javim. Ali pa bom počakala, da od koga dobim. 🙂

Glede na to, da naše mejle ne odprejo vsi, oziroma nekje med 10 in 20%, bo najbrž tudi obrazec podpisal en ne preveč visok procent email baze. Ja kaj pa zdaj? Bomo ostali brez tako težko pridobljene baze?

No, mislim, da tudi tukaj ni panike. Poglejmo realno. Tisti, ki redno ne odpirajo naših mejlov itak niso naše potencialne stranke ali pa nas najdejo na kakšen drugi način. Pa še na nekaj ne smemo pozabiti. Nikjer ni napisano, da se ne sme večkrat poslat obrazca za privolitev. Tako, da… ampak vseeno po pameti. Razmislite, kolikokrat je smiselno pošiljati. Jaz ne bom ravno velikokrat. 

Ja, sedaj pa tisto. Kaj pa novim, kakšni naj bodo pa obrazci za nove?

Jaz bom naredila nekako takole, kot bom spodaj opisala. Zelo vesela pa bom, če bo še kdo podal svoje mnenje o tem.

Prenesite si brezplačno e-knjigo:

Ime:——–

email:——

S klikom na gumb soglašate s hrambo vaših podatkov in pogoji poslovanja.

(Pogoje poslovanja že imam na strani, bom še dodala link do hrambe vaših podatkov, kjer bom jasno napisala, za kaj se bodo ti podatki – ime in email, uporabljali)

Zahvalna stran:

Hvala za prijavo

Preden vam smem poslati eknjigo, vas moram prositi, da potrdite, da ste gumb res pritisnili vi. Prosim poglejte v enabiralnik in kliknite na privolitev, da vam lahko pošljem eknjigo

Prosimo, potrdite naročilo za eknjigo

Da, naroči me na e-knjigo

Če ste to e-pošto prejeli po pomoti, jo preprosto izbrišite. Če ne kliknete potrditvene povezave zgoraj, ne boste vpisani za naročilo.

Za vprašanja o tem seznamu se obrnite na: tatjana@podjetniskizacetki.si

 

Uspešno ste se naročili

Potrjeno: Uspešno ste vpisani na listo.,

Hvala za prijavo!

 

No, tako nekako. Tisto, kar je še pomembno v tem trenutku, povezava do “hrambe podatkov” – no, tega še nisem sčarala, bom v kratkem. Je pa pomembno. Ko bom, vam pošljem, velja.

Tako, v opozorilo, nisem pravnik. To sem napisala tako, kot se meni zdi. Bom vesela vaših mnenj in dopolnitev. Menim, da je dobro, če si ta mali med sabo pomagamo, ne pa da se skrivamo vsak v svojem vrtičku.

Kako pa boš to ti rešil, rešila?

Konec enega, začetek drugega – razmišljanje po enem letu

 

Pride trenutek v življenju, ko ugotoviš, da to, kar počneš in to kako živiš, ni več tisto ta pravo. Da to ni več tisto kar ti daje tisti »drive«. Da je iskrica pošla, da ognja ni več. Tolažiš se, pa saj ni tako slabo. Posel ali služba le ni tako slaba, vsaj plača je redna. Ni sicer ne vem kako dobra, ampak saj gre. Kaj bi jamrali, saj bi lahko bilo veliko slabše…

Pa gre teden, dva naprej.

In pride zopet dan, ko imaš poln kufer vsega in se ponovno zaveš, da življenje leti mimo tebe. Ampak ti pa bi rad-a čutila zopet tisto iskrico, tisti ogenj v sebi. Ogenj, ki se mu reče STRAST do tega kar delaš, počneš. Strast do življenja samega.

Ti imaš znanje, vedenje, ki bi lahko predal-a svetu. Zdi se ti, da si se zataknil-a v hrčkovem kolesu in se vrtiš in vrtiš.

In potem se odločiš in izstopiš iz tega kolesa enakomernega in varnega vrtenja…

Natančno tako sem se sama počutila par let nazaj. Ko sem spoznala, da to kar počnem, me ne izpolnjuje več. Najprej se je ta misel čisto tiho oglašala v meni. In najprej mi ni bilo čisto jasno, kaj naj to pomeni. Saj sem imela svoje lastno podjetje, ki sem ga z veliko mero ljubezni gradila deset let. Vanj sem vložila vse moje znanje, energijo in ogromno časa.

Par let me je zvijalo in črvičilo. Na eni strani utečen posel, na drugi pa nekaj tako zelo drugačnega, čisto novega. Vedno znova in znova se je v meni oglašal glas, ki me je spraševal, ali res ne mislim svojega znanja podati naprej? Ali res bom do konca življenja se vrtela v sivi rutini?Preberite več

BOLEČ KRIŽ, ČAS ZASE IN O(D)PUŠČANJE STAREGA

Že enkrat poleti sem si obljubila, da letošnji december pa bo zelo miren. Da si bom vzela čas zase.

Pa je prišel december in prvi decembrski dnevi, jaz pa polno zaseden urnik. Ok, saj so samo prvi dnevi, drugi teden bo bolje. Pa pride drugi teden in vabilo na delavnico, ja te prilike pa res ne smem zamuditi. Pa pride drugo vabilo, tudi mikavno, ja valda da grem…

Vmes me zagrabi viroza, ampak jaz pa se le ne dam. Kljub virozi odkorakam na delavnice, pa srečanja, ker pač brez mene ne gre, a ne?

Ko sem se uspela tam do sredine decembra malo pocajtat od viroze, sem polna elana premetala hišo na glavo in seveda pretiravala v svoji pospravljaški vnemi. Včasih je potreben samo en sam samcat nepravilen gib in te za nekaj časa priklopi na kavč.

No, pa je postal december tak, kot sem si ga poleti obljubila. Zdaj sem si pa res vzela čas zase. Krevljasta in z bolečim križem. 😊

Če nisem sama bila toliko fer do same sebe in držala sama sebi obljubo po mirnem decembru, mi je k temu pripomoglo vesolje. Tako pač je, vesolje dejansko najbolje ve, kaj je prav za nas.Preberite več